Hunkar Begendi, in traducere “Deliciul Sultanului” a fost creat special pentru suftanul Murad al IVlea.
Recunoscut pentru forta sa ftzlca, el a condus imperului otoman intre amii 1612 si 1640. Se pare ca la un moment dat Suftanul simtea ca isi pierde vitalitatea. Iar cea mai mare temere a lui era ca intr-o zi nu va mai reusi sa multumeascä haremuL Marele Sultan a organizat atunci un concurs, trimitand vorba in toate colturile imperului ca va rásplãti cu greutatea lui in aur pe bucataruI care va reusi sa-I rezotve problema.
Dupa multe degustari ajunge la Hunkar Begendi, un kebap cu carne de miel asezata, pe piure de vinete. Se spune ca Sultanul a fost mulumit, iar in scurt timp pofta de viata I-a revenit. Mâncarea a avut atat de mult succes incat, cateva secole mal tarziu, sotia lui Napoleon al III lea, imparateasa Eugenie a facut tot ce I-a stat in putere pentru a pune mana pe reteta kebap-ulul”magic”