Când menționați Turcia, este posibil să nu vă amintiți imediat numele vinurilor care sunt produse în această țară. Vinificația turcă nu este la fel de dezvoltată ca în multe alte țări, iar motivul este că localnicii respectă legi musulmane stricte. De asemenea, în Turcia nu le place vinul, preferându-l berii sau vodcii locale (rakia). În același timp, vinificația turcă poate fi numită distinctivă. Vinurile locale sunt furnizate altor țări în cantități limitate și, prin urmare, este foarte rar să le găsiți pe rafturile magazinelor.
Istoria vinificației în Turcia
În ciuda faptului că băuturile nobile sunt populare mai ales în rândul turiștilor, vinificația aici își are originea în urmă cu mai bine de 6000 de ani.
Conform datelor obținute de la arheologi, primul vin a fost făcut în partea centrală a Turciei – Anatolia. Băutura nobilă făcea parte integrantă din cultura hitiților, fenicienilor, lidienilor, frigienilor și romanilor care locuiau pe acest teritoriu la acea vreme. Vinul era atât de popular încât era exportat în alte țări (Italia modernă, Grecia, Franța).
Producția de vin a fost suspendată în perioada Imperiului Otoman. În conformitate cu legile musulmane, toate băuturile alcoolice erau interzise și, prin urmare, vinul a fost produs doar în diaspore creștine izolate.
La începutul secolului al XIX-lea, legea care interzicea fabricarea vinului a fost relaxată, deoarece producția de vin aducea un venit mare statului. Până la sfârșitul acestui secol, Turcia a devenit singurul furnizor de vin, deoarece infestarea cu filoxeră a distrus podgoriile din Franța și din alte țări.
Profesia de vinificator nu a fost populară până în 1923, care este considerat a fi anul formării Republicii Turcia. Atunci președintele țării a ridicat restricțiile privind producția de băuturi din vin. Acest lucru a contribuit la apariția și dezvoltarea celor mai multe dintre companiile de vinificație care rămân celebre până în prezent. În anii 1960, producția s-a extins atât de mult încât Turcia a început să producă nu numai vinuri, ci și brandy.
Principalele regiuni viticole și soiuri de struguri utilizate
Fotografie tooistanbul.com
Spre deosebire de multe alte țări, în Turcia nu există o împărțire oficială în denumiri. Toate regiunile viticole sunt definite convențional:
- Regiunea Mării Marmara și a Traciei. Această regiune este considerată, pe bună dreptate, cea mai mare nu numai în ceea ce privește teritoriile sale, ci și în ceea ce privește producția de vin. Are o climă caldă și umedă și un sol bogat. Există soluri brune necalcaroase de tip zonal, care creează un mediu favorabil pentru cultivarea strugurilor. Se spune că aici se produce cel mai bun vin din Turcia. Aproximativ 40 % din volumul total de băuturi produse este produs în această zonă. Cele mai mari centre de vinificație sunt Edirne, Bilecik, Tekirdag, Kırklareli și Çanakkale. Soiurile de struguri albi și roșii sunt cultivate în regiune. Soiurile albe includ Semiolon, Yapıncak, Riesling, Beylerje și Clerette. Principalele soiuri roșii sunt considerate a fi Karasheker, Gamay, Papazkarasi, Pinot Noir și Adakarasi. În această regiune se află două crame importante, Doluca și Sarafin;
- Regiunea Mării Negre. Clima este moderat subtropicală. Mai aproape de vest, vremea este mai aridă, cu niveluri mai ridicate de umiditate în regiunile de coastă. Regiunea este colinară, ceea ce este deosebit de important pentru podgorii. Cea mai mare parte a producției de vin are loc în Valea Toccata și în două districte, Koruma și Amasia. Suprafața regiunii viticole este mică, astfel încât sunt cultivate doar două soiuri de struguri roșii (Serikarasi, Dimrit) și două soiuri de struguri albi (Kabardjik, Narindje). Instalația de producție situată aici se numește Diren;
- Anatolia sud-estică. Clima este mediteraneană. Regiunea are două râuri mari, Eufratul și Tigrul. Solurile sunt fertile, cu multe minerale și humus. Viile acoperă o suprafață de 149,5 mii de hectare, ceea ce face din regiune al doilea cel mai mare producător de vin. Aici sunt cultivate trei soiuri principale de struguri: Kabardzhik și Dokuldzhen (alb), Khorozkarasy (roșu). Producția principală este localizată în mai multe orașe: Mardin, Diyarbakir, Gaziantep, Urfa;
- Anatolia de vest și sud-vest. Clima este mai degrabă umedă. Printre soluri predomină solurile podzolice roșii și gri-maronii. Acestea sunt formate pe baza rocilor calcaroase. Aproximativ 20% din vinuri sunt produse aici. Principalele centre ale acestei regiuni viticole sunt situate în Manisa, Burdur, Izmir și Denizli. Majoritatea plantațiilor sunt ocupate de soiuri de struguri roșii: Grenache, Cabernet Sauvignon, Chalkarasi, Syrah, Dimrit, Karignan, Senso, Karasakyz. Soiurile de struguri albi sunt reprezentate de două tipuri: Sultaniye și Semillon. Sevilen este principalul producător din această regiune;
- Anatolia de Est. Solurile aluviale locale sunt utilizate în principal pentru agricultură. Suprafața podgoriilor este de doar 25,1 mii de hectare, motiv pentru care regiunea este considerată cea mai mică. Centrul viticol este situat în Elazığ, unde se află producția Tekel (Mey). Pe podgoriile din această zonă se cultivă trei soiuri de struguri: Narince (alb), Boğazkere și Öküzgözü (roșii);
- Anatolia Centrală. Această regiune se caracterizează prin soluri brune și brun-roșcate, iar mai rar se întâlnesc terenuri calcaroase. Este considerată o zonă relativ aridă, cu precipitații mai rare. Regiunea include aproximativ 182,6 mii de hectare de podgorii. Pe aceste întinse teritorii sunt cultivate peste 5 soiuri de struguri. Printre soiurile albe populare se numără Hasandede, Emir și Sultaniye, iar printre cele roșii – Papazkarası, Dimrit și Kalecik Karası. Principalele centre de vinificație sunt situate în Niğde, Ankara, Nevşehir, Kırıkkale și Kırşehir. Principalii producători din această regiune sunt Turasan și Kavaklıdere.
Regiune | Vinuri din struguri albi | Vinuri din struguri roșii |
---|---|---|
Marea Marmara și Tracia | Sauvignon Blanc, Clairette Blanche, Chardonnay Riesling, Sauvignon Gris, Pinot Gris, Sémillon, Beylerce, Yapıncak, Vasilaki, Viognier, Alvarinho, Narince | Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir, Adakarası, Papazkarası, Sémillon, Kuntra, Gamay, Karalahna, Cinsault, Malbec, Petit Verdot |
Regiunea de la Marea Neagră | Narince | Öküzgözü, Boğazkere |
Anatolia de Sud-Est | Dokolgen, Kabarcık, Rumi | Horozkarası, Öküzgözü, Boğazkere |
Anatolia de Vest și Sud-Vest | Grenache, Cabernet Sauvignon, Çalkarası, Syrah, Dimrit, Carignan, Cinsault, Karasakız | Sultaniye, Sémillon |
Anatolia de Est | Narince, Kabarcık | Öküzgözü, Boğazkere |
Anatolia Centrală | Emir, Hasandede | Kalecik Karası, Papazkarası, Dimrit |
Cele mai bune crame din Turcia
Fotografie iwsc.net
În Turcia există mai mult de 8 producători importanți de băutură nobilă, dar cei mai populari sunt 5 dintre ei: Kavaklidere, Corvus, Doluca, Sevilen, Urla Winery. Să luăm în considerare fiecare producător în detaliu.
Kavaklidere
Vinăria a fost deschisă în 1929 și este recunoscută ca fiind una dintre cele mai vechi din Turcia. Este situată în Ankara. Podgoriile Kavaklidere ocupă o suprafață de aproximativ 652 de hectare.
Producătorul a fost distins în mod repetat cu numeroase premii la concursuri internaționale pentru calitatea, profunzimea gustului și organoleptica perfectă a produselor. Vinăria produce un total de 66 de tipuri diferite de vinuri. Cele mai populare dintre acestea sunt considerate a fi:
- Kavaklıdere 1929. Acesta este un vin în ediție limitată care aparține clasei premium. Data îmbutelierii este întotdeauna indicată pe etichetă;
- Egeo. Pentru crearea acestor vinuri se folosesc numai soiuri de struguri europene: Grenache, Syrah, Malbec, Chardonnay. Acestea sunt vinuri seci învechite timp de 6 luni sau mai mult în butoaie de stejar francez;
- Prestigiu. Această serie de vinuri a primit în mod regulat premii premium la concursuri internaționale. Băuturile nobile sunt create din soiurile locale de struguri Okyuzgözü, Boyazkere, Narindje. Perioada minimă de învechire a produsului finit este de 10 luni.
Această fabrică de vinuri este deschisă turiștilor pentru vizitare. Kavaklidere organizează adesea diverse tururi care introduc participanții la elementele de bază ale vinificației și le permit să se bucure de vinurile locale.
Corvus
Această vinărie este situată în regiunea Izmir. Suprafața viticolă este mică, dar vinificatorii au devenit cunoscuți pentru abordarea lor inovatoare în ceea ce privește producția de vin. Compania utilizează numai tehnologii și tehnici moderne. Vinurile sunt produse din soiuri locale de struguri și sunt de înaltă calitate, cu o aromă unică.
Doluca
Aceasta este o altă cea mai veche vinărie, existând din 1926. A fost fondată de Nihat A. Kutman, primul musulman care a decis să se implice în producția de vin. Compania este localizată în mai multe orașe: Istanbul și Tekirdag. Suprafața podgoriilor din capitală numără 5,2 hectare. Soiurile de struguri europene și locale sunt cultivate pe un teritoriu relativ mic. Compania produce aproximativ 14 milioane de sticle de băuturi nobile pe an.
Cele mai renumite vinuri sunt considerate a fi:
- DLC. Băuturile sunt fabricate din soiuri de struguri europene și locale. Vinurile fac parte din categoria vinurilor de masă. Perioada de învechire poate fi de la câteva luni la câțiva ani;
- Sarafin. Aceste vinuri sunt produse în cantități foarte limitate. Linia limitată include băuturi nobile Chardonnay, Merlot, Rosé și multe altele;
- Karma. Seria include vinuri amestecate învechite de la 1 an în butoaie de stejar.
Vinăria este, de asemenea, deschisă turiștilor. Întreprinderea din Tekirdag este situată într-o clădire care se numără printre cele mai bune exemple de arhitectură.
Sevilen
Vinăria este renumită pentru vinurile sale rosé. Producătorul oferă o gamă largă de băuturi nobile realizate din struguri Narindje și Kalejik Karasi.
Vinăria Urla
Vinăria este situată în apropiere de Izmir. Vinurile denumite în onoarea lui Emre Uzgören și a sultanului Murad sunt deosebit de populare.
Principalele soiuri de vin
Băuturile uscate și amestecate constituie cea mai mare parte a gamei de vinuri turcești. Vinurile spumante și de desert nu sunt produse aici, deoarece vinificatorii nu au suficientă experiență pentru a produce astfel de băuturi.
Nu numai soiurile de struguri locale și internaționale, ci și alte boabe și fructe sunt folosite pentru a produce vinuri seci clasice. De exemplu, unele vinuri sunt produse din rodie, caise, mure, mure și multe alte fructe și fructe de pădure.
Vinuri roșii
Vinurile roșii se potrivesc bine cu kebaburile, friptura de miel și alte preparate naționale din carne. Se spune despre turci că sunt foarte pasionați de taninuri. Cele roșii nobile se dovedesc puternice. Printre principalele soiuri pot fi distinse:
- Öküzgözü. Un vin roșu cu note distincte de dulceață de fructe și cireșe. Băutura este bine echilibrată și are taninuri moi scăzute;
- Buzbag. Acest vin roșu are o culoare rubinie bogată. Se caracterizează prin taninuri ridicate și aromă strălucitoare. Cel mai adesea este făcut din fructe de pădure prea coapte, culese după primul îngheț;
- Bogazkere. Aroma bogată și taninurile ridicate ale acestui vin roșu îi vor mulțumi chiar și pe cei mai pretențioși degustători. Băutura are o culoare roșu închis, aproape burgundy, cu o ușoară tentă albastră. Aroma are note de mirodenii și fructe roșii. Vinul este învechit de la 1 la 10 ani.
- Kalecik Karasi. Aceasta este o legendă a vinificației turcești. Băutura este unică datorită acidității sale ridicate și aromei intense de cacao, fructe și vanilie;
- Çalkarası. Vinul este produs din soiul de struguri cu același nume. Principala sa diferență este aroma sa de fructe de pădure și prospețimea extraordinară.
Vinuri albe
Vinurile albe sunt o alegere excelentă pentru preparatele din pește, salate și unele deserturi. Printre cele mai populare se numără:
- Narince. Un sortiment de vin alb care se remarcă prin aroma proaspătă de flori albe și note citrice în gust. Această băutură nobilă este maturată în butoaie de stejar, ceea ce îi conferă stabilitate și echilibru;
- Emir. Un alt vin alb cu un buchet bogat de arome de mere și citrice. Este produs din soiul de struguri omonim, care oferă vinului o mineralitate ridicată.
Vinurile albe sunt produse de cramele Kavaklıdere, Sevilen, Yedibilgeler.
Vinuri rosé
Vinurile rosé sunt considerate universale, fiind potrivite pentru aproape orice fel de mâncare. În Turcia, aceste băuturi sunt obținute din mai multe soiuri de struguri, cum ar fi Shiraz, Karasakız, Kalecik Karası și Çalkarası.
Printre băuturile populare:
- Alatsata. Acest vin este maturat în amfore speciale – proprietarii cramei își fabrică singuri vasele ceramice. Vinul rosé are o ușoară mineralitate. Gustul combină note de lavandă, agrișe, ghimbir, zmeură și alte fructe și fructe de pădure;
- Blush. Un vin în care se împletesc tonuri de miere și flori.
Vinurile rosé sunt produse de cramele Paşaeli, Kayra, Suvla.
Vinuri fructate
Cel mai popular vin fructat din Turcia este vinul de rodie. Alcoolul abia se simte, așa că băutura seamănă cu o tinctură ușoară. Vinul nu este dulce, este ușor astringent și are un gust asemănător sucului. O sticlă de astfel de vin costă aproximativ 5-7 lire turcești.
De asemenea, există și alte varietăți de băuturi din fructe. Acestea sunt produse din cireșe, dude, mure și căpșuni. Sunt vinuri ușoare, de desert, în care alcoolul este aproape insesizabil. Unele persoane le consideră similare cu lichiorurile de casă.
Pe lângă vinurile fructate accesibile, există și vinuri albe, roșii și rosé din struguri, la prețuri rezonabile: Idol, Sarafin, Umurbey și multe altele. O mențiune specială merită vinul Trakya, care poate fi alb sau roșu. Vinurile din această serie sunt produse în regiunea Tracia și se caracterizează printr-un conținut moderat de zahăr și un nivel scăzut de alcool.
Pe piața turcească sunt disponibile numeroase branduri de vin. Se comercializează și vinuri de import, însă acestea au prețuri mai ridicate comparativ cu cele locale. Datorită gamei variate de vinuri din Turcia, orice băutură nobilă își poate găsi un echivalent care să rivalizeze cu vinurile din Lumea Veche.