Pe străzile din Istanbul se vinde o mare varietate de alimente, de la produse de patiserie proaspăt coapte la mese complete, de la burgeri familiari la kokorech inedite.
Mâncarea de pe stradă nu este doar o atracție pentru turiști, ci este cumpărată și de locuitorii Istanbulului pentru o gustare gustoasă, rapidă și ieftină pe drum.
Simit este un covrig turcesc
Unde se poate cumpăra: în brutării discrete
Fotografie Shutterstock
Simit-ul presărat cu susan este un produs de panificație comun în țările din Orientul Mijlociu: Turcia, Israel și Liban. Este considerat un produs de patiserie pentru micul dejun, așa că este consumat cu gem, brânză, Nutella și stropit cu ceai sau cafea.
În Istanbul, simit este vândut în cărucioare roșii lângă fiecare atracție turistică. Dar este mai bine să îl cumpărați în brutării discrete. În acest caz, covrigul va fi proaspăt și crocant, cu o crustă fragilă și miez aerisit.
Pide — pizza turcească
Unde să cumperi: în snack baruri
Fotografie Shutterstock
La prima vedere, pide seamănă cu khachapuri adjarian. Sunt lipii în formă de bărcuță, umplute cu diverse ingrediente: legume și carne, brânză și ou. Pide este considerat un preparat specific bucătăriei turcești și tătare de Crimeea. De asemenea, este adesea comparat cu pizza.
Cele mai delicioase pide sunt coapte în cuptoare de piatră. Dacă observi un astfel de cuptor într-un local, merită să încerci pide acolo. De asemenea, îți recomand să nu mănânci acest preparat pe fugă. Mai bine așază-te pe o bancă într-un loc pitoresc sau savurează-l la o masă într-o cafenea stradală sau într-un snack bar.
Çiğ Köfte — pastă din bulgur
Unde să cumperi: într-un loc specializat
Fotografie yemek.com
Çiğ Köfte este un preparat specific bucătăriei turcești și kurde. Inițial, era făcut din chifteluțe crude de carne de vită sau miel. În prezent, în Turcia nu se mai vând preparate din carne crudă pe stradă, astfel că versiunea actuală a çiğ köfte este un street food vegetarian. Acesta este preparat din bulgur, ceapă, pastă de roșii, ardei iute și alte condimente.
Pentru a încerca çiğ köfte, mergi într-un loc special — chioșcul stradal Çiğköfteci Ali Usta. Aici, un bucătar faimos în Istanbul pregătește rapid și cu îndemânare pasta picantă și aromată din bulgur, pe care o înfășoară într-o frunză de salată și lavaș, livrând pe loc street food-ul clienților.
În fața chioșcului lui Ali Usta este aproape întotdeauna aglomerație, însă atunci când coada se mai rărește, bucătarul oferă mostre de çiğ köfte înfășurate în frunze de salată. Merită să vizitezi acest loc și pentru a-l vedea pe Ali cum frământă energic pasta de bulgur sau cum glumește, strigând prietenos la clienții mai nehotărâți.
Burgeri umezi
De unde să cumpărați: în jurul Pieței Taksim
Fotografie visitistanbulofficial.com
Burgerul umed este un fast-food destul de ciudat. Chiflele sunt aburite constant în mașini speciale pentru a le menține umede și fragede. În interior se pune o chiftea mică și sos de roșii. Rezultatul este un hamburger moale și bugetar, care este convenabil de luat pe fugă. Acest fel de mâncare nu este rafinat, dar merită încercat de dragul unei noi experiențe gastronomice.
Balık ekmek – sandwich cu pește
De unde să cumpărați: lângă Podul Galata
Fotografie hurriyet.com.tr
Balık ekmek este un sandwich cu pește prăjit. De asemenea, este considerat un fel de simbol gastronomic al Istanbulului. În mod tradițional, fileul de pește este prăjit, se adaugă legume și se pune într-o chiflă proaspătă. În sandwich nu se adaugă sosuri, dar peștele este stropit cu suc de lămâie.
O variantă a acestui aliment stradal în pâine pita este populară. Vă recomand să o încercați lângă piața de pește Karakei. Un bucătar celebru lucrează și aici