Băuturi populare turcești

De Aleyna Kaya
Băuturi populare turcești

Ceea ce uimește Turcia este diversitatea sa. Bucătăria turcească este pe cât de diversă, pe atât de neobișnuită, interesantă și variată. Iar conținutul barului turcesc nu este inferior acestuia în variația sa. Există ceva de încercat și de surprins.

Când sunteți întrebat ce băuturi turcești știți, există un răspuns standard: cafea și ceai. Dar asta nu e tot, barul, inclusiv băuturile răcoritoare, este unic în Turcia, nu veți găsi nimic similar în alte țări. Iată doar câteva băuturi tradiționale turcești care sunt preferatele localnicilor și străinilor deopotrivă.

Cafea Turcească

Cafeaua turcească este o poveste specială. Cafeaua din Turcia este o parte importantă a culturii, este de obicei foarte tare și groasă, preparată într-o turbină și servită în cești mici numite finjan. Se crede că prepararea cafelei turcești este o adevărată artă, deoarece turcii sunt foarte capricioși în ceea ce privește alegerea ingredientelor. Dacă este apă, atunci este cristalină, dacă sunt boabe, atunci sunt prăjite pe nisip, iar măcinarea trebuie să fie la fel de fină ca praful sau făina. Zahărul se adaugă doar în timpul preparării, iar în cafeaua finită nu se adaugă nimic pentru a nu deteriora crema.

Turcia Chai

Până în anii 1920, cafeaua a fost băutura națională în Turcia. După ce prețul acesteia a crescut brusc, turcii au trecut la ceai. Astăzi, ceaiul este băutura națională a Turciei, iar localnicii chiar spun că dacă nu bei ceai în timpul zilei, ziua este pierdută. Cu toate acestea, ceaiul nu este preparat în același mod ca în Rusia. Pentru preparare, se folosesc două ceainice, care sunt așezate una peste alta, astfel încât infuzia să fie aburită. Ceaiul este foarte puternic, fierbinte și plin de savoare, astfel încât este oferit în cești mici în formă de lalea. Pe lângă ceaiul negru obișnuit, ceaiurile din plante cu mere, măceșe și lămâie sunt foarte populare.

Ayran

Ayran este o băutură răcoritoare, spumoasă, preparată din iaurt sau katyk amestecat cu apă minerală și sare. În ciuda aromei sale salmastre, este bine răcoritoare pe vreme caldă, așa că este populară printre turiști. Adesea, ayranul este servit și cu kebab, durum, gezleme și alte preparate la grătar.

Salep

Salep este o băutură caldă, pe bază de lapte, care încălzește perfect serile reci. Este preparată din rădăcinile uscate ale orhideelor montane, care, de altfel, sunt considerate un bun afrodisiac. În trecut, salepul era folosit ca remediu pentru refacerea energiei, tratamentul răcelii și ca sedativ. În Evul Mediu, soldații îl consumau, deoarece se știa deja că această băutură conține multe vitamine și substanțe nutritive. Astăzi, salepul este adesea vândut sub formă de pudră, care poate fi preparată ca un cacao.

Boza

Boza este o băutură dulce, cremoasă, slab alcoolizată, cu o ușoară aciditate, care amintește de bere. Este preparată din pâine din malț, zdrobită în apă, cu adaos de ovăz, secară, orz sau porumb, lăsată apoi la fermentat. Se spune că, din cauza conținutului de alcool, boza a fost interzisă o vreme, dar astăzi este foarte populară atât printre localnici, cât și printre turiști.

Rakı

Rakı este, simplu spus, o vodcă tare aromată cu anason. Înainte de consum, băutura este diluată cu apă. Rakı diluat capătă o culoare albă și seamănă cu laptele. Este produsă din vin de struguri, infuzat cu rădăcină de anason. De altfel, această băutură se potrivește perfect cu preparatele din fructe de mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *