Bucătăria orientală captivează întotdeauna prin aroma sa bogată. Mai ales când vine vorba de mâncăruri din carne.
Cartea de vizită a bucătăriei turcești este considerată, pe bună dreptate, lulia kebab – un produs din carne tocată gătită pe un grătar cu cărbuni pe foc deschis. Această gustare consistentă din carne de vită fragedă este potrivită pentru o cină în familie, pentru o întâlnire festivă a oaspeților și pentru un picnic în aer liber.
Istoria kebabului lulia
Felul de mâncare lulia kebab a apărut în secolul al X-lea. Primii care au început să gătească kebab au fost locuitorii capitalei Irakului. În limba persană literalmente „kebab” sună ca „carne prăjită”. Ei găteau acest fel de mâncare exclusiv din carne, fără a folosi legume. După un timp, lula kebab a fost apreciată în Turcia. Aici au început să facă shawarma, sau döner kebab.
Principala carne din care se prepară lulia kebab este considerată a fi carnea de oaie sau miel. Dar varietățile de kebab de astăzi sunt făcute din carne de porc, vită, pui și chiar pește. Chiar și mâncărurile făcute din carne fiertă se numesc kebab, de exemplu, tas kebab. În Egipt, tocănița de vită cu ceapă se numește kebab challah.
În trecut, doar bucățile de carne erau folosite pentru kebaburile lulia, deoarece cele mai bune bucăți erau lăsate pentru kebaburi. Astăzi însă, cele mai bune și mai scumpe părți ale carcasei sunt folosite pentru kebaburi.
Secretele gătitului kebabului lulia
Fotografie freepik.com
Pentru a găti lulia kebab, se folosește carnea de oaie cea mai proaspătă, care nu a fost supusă înghețării.
Pe un kilogram de carne se adaugă 400 de grame de ceapă pentru a da suculență cărnii tocate.
Uneori se folosește busuioc sau coriandru tocat fin. Dar ierburile trebuie adăugate în cantități mici, deoarece excesul lor poate dăuna mâncării și îi poate da un gust amar.
În niciun caz, nu adăugați la tocătură produse bogate în amidon: cartofi, pâine, orez. Și, de asemenea, oul nu va fi necesar pentru a frământa tocătura. Vâscozitatea acestuia se obține în alt mod.
Este mai bine să tocați carnea cu un cuțit, nu cu o mașină de tocat carne, după ce în prealabil ați curățat carnea de nervurile în exces. Cu un cuțit, tăiați carnea în bucăți mici – tocătură.
Pentru a crește vâscozitatea și suculența lula kebab, ar trebui să adăugați untură tocată sau grăsime de oaie la carnea tocată. Aceasta nu trebuie să fie mai mică de 20%.
Este important să bateți bine carnea tocată. Doar amestecarea tuturor ingredientelor nu este suficientă. Este necesar să frământați totul bine, iar apoi încă 10 minute de bătăi suplimentare, amestecând și aruncând masa înapoi în castron. Acest lucru este necesar pentru ca tocătura să fie vâscoasă, să-și păstreze bine forma și să nu se dezmembreze ulterior.
După sare, piper, puneți usturoi și dați la frigider pentru aproximativ 2 ore. Acest lucru va ajuta și la menținerea cotletelor pe țepușă, deoarece grăsimea folosită în tocătură se va solidifica.
Se nivelează lula kebab, după ce în prealabil s-au înmuiat mâinile în apă. Și înfiletați cotletele pe frigarui, distribuindu-le uniform pe frigarui și apăsând bine pe acesta. Pentru prăjire este mai bine să folosiți spițe metalice obișnuite. Este mai bine să nu folosiți țepușe din lemn.
Înainte de a prăji din nou frigăruile cu kebab lulia pot fi puse o vreme să se răcească în frigider.
Dacă tocătura este făcută corect, cotletele nu vor cădea de pe țepușă, chiar și cu absența oului în ele.
Se prăjesc la foc mare, astfel încât să se formeze o crustă coaptă pe cotlete. Este necesar să întoarceți frigăruile și să prăjiți lulia kebab timp de aproximativ 10-12 minute.
Se obișnuiește să se servească lula kebab fierbinte. Acestea sunt bine servite cu sos tkemali sau sos de roșii, pe care îl puteți pregăti singur: scaldă roșiile cu apă clocotită, curăță-le de coajă, adaugă sare și usturoi și toacă totul.
Felul de mâncare se servește neapărat cu pâine pita subțire și verdețuri. O garnitură clasică este o ceapă crudă tocată, care ajută la descompunerea grăsimilor și la o digestie mai bună. Legumele proaspete sunt, de asemenea, potrivite pentru garnitură.
Nu există reguli stricte cu privire la modul de a mânca kebab lula, dar în timp ce este fierbinte, este cel mai delicios și aromat.